Bøger til konfirmanden

For nogle år siden spurgte en journalist fra Politiken om jeg ville komme med tre anbefalinger til brug for Politiken-læsere, der gerne ville give en bog i konfirmationsgave.

Jeg prøvede at tænke på forskellige typer af læsere blandt konfirmanderne. Konfirmander, der ikke er vant til at læse og derfor har glæde af en billedside, konfirmander, der gerne vil læse noget de kan relatere til, fordi det er skrevet af en på deres egen alder og endelig de meget læsende og tænkende konfirmander, som vil nyde de mange lag i en gyserklassiker af de store.

Konfirmander læser nok ikke så meget i det hele taget. Men hvis man skal forære en bog, synes jeg stadig det er tre gode bud (selv om journalisten vist syntes de var mærkelige – ham om det).

Peter Madsen: Vingeslag

En billedfortælling om Signe, der bliver uvenner med sin bedste veninde. De to kan slet ikke tale sammen længere, men Signe bliver berørt af noget, et vingeslag, eller måske er det Helligånden? I hvert tilfælde er noget forandret. Fortællingen handler på flere planer om at forstå hinanden og gå fejl af hinanden. Den er Peter Madsens skildring af pinseunderet, og billedsiden er fantastisk gribende samtidig med at den rummer Peter Madsens typiske venlige streg.

Anne Franks Dagbog

Dagbogen fortæller om det, vi aldrig må glemme, jødeforfølgelsen. Samtidig er det en teenagers fortælling om sit liv, sine tanker, den første forelskelse, forholdet til forældrene og alt det som er tidløst i forhold til de år, hvor man udvikler sig fra barn til voksen. I dagbogsformen ligger, at man kan have et indre liv, som man ikke deler med andre, en urørlighed omkring sit liv og sin identitet. Dermed er bogen også en nuancering af det eksponerede liv, som mange unge mennesker lever i dag.

Mary Shelley: Frankenstein

En klassisk scifi-gyser for den trænede læser. Mary Shelleys roman fortæller om tilblivelsen af det monster, som er skildret i film og tegneserier utallige gange og kendes af ethvert barn. Romanen bærer den alternative titel ”En moderne Prometeus”, altså ham der ifølge myten gjorde oprør mod guderne. Frankenstein-fortællingen stiller de helt store spørgsmål: Hvad er et menneske? Hvor går grænserne for videnskaben og menneskets fornuft? Og den gør det både underholdende og ganske uhyggeligt!